Har du sett serien «Petter og overleverne» på tv i høst? Kine Pedersen Aamodt er en av deltakerne i denne dokumentarserien. Kine er en overlever. I serien deler hun fra livet i en terroriserende voldelig relasjon, og om sin vei ut. Vi får også et innblikk i hvordan Kine i dag bruker sine erfaringer til å hjelpe andre voldsutsatte.
I morgen fredag 25.november, er det FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Kine kommer til Bergen for å delta på konferansen, som markerer FNs kampanje for å bekjempe vold mot kvinner. Vi håper du vil delta på konferansen, og høre mer om Kine og andre overleveres erfaringer. Vi får også høre fra Partnerdrapsutvalget, politiets arbeid bla. med omvendt voldsalarm og kommunens arbeid på dette feltet. Du kan stille spørsmål og komme med innspill!
Velkommen!
( Foto: Svein Brimi, bildet hentet fra Her&Nå )
Vi var så heldig å ha deg og June Holm på konferansen vår i 2019. Da representerte dere stiftelsen «Vi tror deg». Mye har skjedd i mellomtiden. Du har grunnlagt din egen stiftelse «Du eier meg ikke». Kan du fortelle litt om prosessen og hvorfor du har bygget opp din egen stiftelse?
-Grunnen til at jeg startet «Du eier meg ikke» var for å ha et eget tilbud til utsatte i nære relasjoner. Det var ingen andre som hadde et slikt tilbud, og det var noe jeg ønsket å kunne gi andre utsatte. Først og fremst en kanal med informasjon, og håp. Også til pårørende og andre som vil møte mennesker som er utsatt for vold og overgrep i nære relasjoner. Det er så komplekst og vanskelig, at jeg syns det er høyst nødvendig med et eget tilbud til denne gruppen. Og jeg så verdien av å bruke min egen erfaring.
Kine sammen med Petter Nyquist. Serien «Petter og overleverne» vises på TV2 Play. ( Foto: Privat / Kine Pedersen Aamodt )
I høst har du vært en av deltakerne i serien «Petter og overleverne», hvordan har det vært for deg?
-Deltakelsen min i «Petter og overleverne» har vært både spennende, og tøft på flere måter. Jeg gikk inn i mange episoder jeg ikke har snakket om på lenge, samt at jeg dro tilbake til leiligheten hvor «alt» skjedde. Det var en tøff påkjenning, samtidig som jeg følte på en enorm lettelse etterpå for at jeg endelig klarte å dra tilbake og sette enda et punktum. Pågangen har vært stor fra første dag, men etter serien har pågangen økt enormt. Jeg har flere hendelser hver eneste dag. Også fått flere meldinger fra menn som har opplevd vold og overgrep hjemme. Det er vondt å høre hvor mange mennesker som lider og har lidd under slike forhold, men vi vet at de dessverre er der, og da er det fint at de tør kontakt, enten for å fortelle sin historie eller for å få hjelp med noe konkret. Som f.eks. anmeldelse.
I programmet «Petter og overleverne», beskriver du at det å hjelpe andre, gjennom dine erfaringer, fungerer som bearbeiding. Pågangen av voldsutsatte som kontakter deg, har økt markant etter serien ble vist. Når pågangen øker, blir det rom for egenomsorg?
-Det å dele, møte andre og få bruke det vonde jeg opplevde til noe positivt for andre betyr uendelig mye for meg. Det har for meg vært det viktigste i veien videre. Men det er en livsstil, og selvsagt tøft i perioder da jeg ønsker å gi alt for en bedring. Ikke minst frustrerende å se hvordan noen saker blir behandlet.
Tilbyr du i dag voldsutsatte det tilbudet og den støtten, du selv savnet da du var låst i en voldelig relasjon?
-Jeg ønsker absolutt å gi andre det jeg selv ikke hadde. Den ensomheten og skammen som holdt på å spise meg opp, ønsker jeg virkelig ikke at andre skal sitte med. Jeg vil at de skal vite at dette kan skje med hvem som helst, og at det ikke er deres skyld på noen måte! Samt at jeg ønsker å endre hvordan systemet fungerer. At det må bli lettere å få hjelp og opprettet sak for de som ønsker det. Ikke minst at de skal føle seg trygge! Det er ikke voldsutsatte sitt ansvar å holde seg trygg, det er samfunnets jobb å sørge for at overgriperen ikke skal få fortsette ugjerningene sine!

Da vi inviterte deg tilbake til vår konferanse i år, svarte du sporenstreks ja! Noe vi er utrolig glad og takknemlig for!
-Jeg ble ufattelig glad da jeg ble invitert tilbake til konferansen deres. Det var en så god erfaring sist, og jeg ser så frem til ny viktig konferanse, og til å møte både «gamle» og ny fjes :)
Du har en viktig kompetanse, og den måten du nettopp benytter din erfaringskompetanse, for å hjelpe og støtte andre, i lignende situasjoner, er fantastisk! Vi gleder oss til å treffe deg igjen, og snakke om stiftelsen din, dine erfaringer, ditt engasjement og ditt politiske påvirkningsarbeid, for å nevne noe. Vi håper du som leser dette intervjuet, får lyst å delta på konferansen og høre Kine deler mer om viktige temaer med oss!
Kine du gir håp og viser at det er mulig å bryte ut av en voldelig relasjon og at det er mulig å bli trodd. Takk for den du er og det du gjør!
Informasjon om konferansen :
Tid: 09.00-13.00
Dørene åpner kl 08.30, registrering og enkel servering frem til programmet starter kl 09.00. Konferansen avsluttes med lunsj kl 13.00.
Sted: Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5-7. Auditoriet
Det er mulig å følge streaming av konferansen, meld deg på og velg «digital deltakelse».
Dersom problemer med påmelding, send mail til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Konferansen arrangeres av LO Vestland sitt familie- og likestillingspolitiske utvalg. I år er Bergen sanitetsforening med som medarrangør.
Link til Facebook-arrangementet