RO/URO prosjektet booket langt inn i 2020

RO/URO prosjektet booket langt inn i 2020

-Det startet med en plate; forteller Marthe Valle over en kopp kaffe. Med bakgrunn som sykepleier i psykiatrien gjorde hun på samme tid en observasjon; nesten alle beroligende medisiner som ble delt ut hadde uro som fellesdiagnose. Marthe forteller videre at hun, i likhet med mange av vennene sine, selv har slitt med uro i varierende grad gjennom livet.

-Hva gjør vi for å dempe og distrahere oss fra uroen? Og hva gjør det med oss? Marthe stiller spørsmålene, og følger opp med at livet i den moderne tid gir oss uendelige muligheter til å distrahere oss fra følelsene våre. Refleksjonene ble til en plate med 10 sanger; og Marthe kjente på at hun ønsket å ta prosjektet videre. Etter å ha laget et konsertforedrag og opptrådt for bedrifter, kom hun over den nasjonale ung data undersøkelsen – og reflekterte rundt at tallene gikk i feil retning. Har ungdom i dag det mye verre enn før? Eller er det et større bilde?

Med hovedmål om å sette psykisk helse på dagsordenen, tok Marthe kontakt med Bergen Sanitetsforening etter å ha blitt oppmerksom på fokuset vårt på ungdom og psykisk helse. Sammen skapte vi et tre måneders pilotprosjekt på Kleppestø ungdomsskole. Psykiater Anne Kristine Bergem har også deltatt i kvalitetssikring av arbeidet.

-Psykisk helse er fortsatt vanskelig å snakke om, og det er viktig å snakke om det på riktig måte. Når har man angst og depresjon, og når har man normale følelser som sinne og tristhet?

- Vi må ikke skape en illusjon om at alt skal være så bra hele tiden. I RO/URO prosjektet fokuserer vi mye på hva forventningene til hva livet skal være, hvordan vi taker motstand, og ikke minst – alt er ikke fint hele tiden! Prosjektet fokuserer også på tett samarbeid med foreldre, nettopp fordi vi som foreldre rydder vei for barna våre, vi vil jo ikke at de skal ha det vondt.

Og med det forsvinner Marthe Valle, med sin unike utstråling av forståelse og omsorg ut i dagen - for å fortsette å gjøre verden til et litt bedre sted.

RO/URO prosjektet har til nå vært i kontakt med over 500 elever og foreldre, og Bergen Sanitetsforening ser frem til å fortsette arbeidet i samarbeid med Marthe Valle.

Image