Vil du bli frivillig på kulturverksted?

Image

- Jeg har tenkt en stund på å bli frivillig, men jeg har ikke hatt tid. Nå er jeg et sted i livet som gjør det mulig.


Margareth Ytredal (51) bor på Møhlenpris i Bergen. Der har hun i mange år engasjert seg i barnas oppvekstmiljø. Nå er barna blitt tenåringer og Margareth er klar for å bruke sitt samfunnsengasjement som frivillig i Bergen sanitetsforening sitt prosjekt Sammen om det. 

Sammen om det er et prosjekt som inviterer personer med demens til å delta på kulturverksteder sammen med profesjonelle kulturskapere og frivillige. Frivillige kan delta på tre forskjellige kulturverksted; et kunstverksted, et fotoverksted, eller et fortellerverksted. 

Hvorfor ønsker du å være frivillig i Sammen om det?
-  Jeg var på demensfestivalen på Cornerteateret som Verdighetsenteret arrangerte og så forestillingen Det finnes alltid en tråd en plass. Jeg så hva det gjorde med de eldre at de ble lyttet til og fikk fortelle hva de mente om saker de var opptatt av, selv om de var veldig syke av demens. Jeg merket at forestillingen ga meg noen nye tanker om det å bli gammel. En lang stund har jeg vært litt redd for å bli gammel, og fryktet at vi alle skal forlate livet en dag. Forestillingen sådde en lite spire i meg. Jeg er blitt mer åpen for tanker om at det også er noe positivt i det å bli gammel. Jeg synes forøvrig at statusen til eldre må heves i Norge.

Hvilken erfaring har du med kunst og kultur?
- Kunst og kultur handler for meg om stimulans og glede, påfyll til hjertet. Det er noe jeg trenger for å føle meg hel. Men jeg har lite erfaring med praktisk kunstnerisk arbeid. Jeg er glad i å lese bøker og gå på kunstutstillinger og konserter, men jeg er ikke spesielt flink til å tegne eller male. 

Hvilken erfaring har du med demens?
- Jeg har lite erfaring med personer med demens. Ingen i min nære familie har hatt demens, men jeg har venner med familiemedlemmer som har hatt demens. Det har gitt meg noen erfaringer med hvordan sykdommen påvirker hele familien. Demens er en sykdom som på et tidspunkt kommer til å berøre meg. Jeg ønsker derfor å bli kjent med noen som har sykdommen.

Fortell litt om deg selv
- Jeg er rådgiver ved Nygård skole i Bergen sentrum. Der jobber jeg med å få innvandrere ut i språkpraksis på norske arbeidsplasser. For mange er det lettere å lære seg norsk i et naturlig miljø. I tillegg får de verdifull erfaring med det norske arbeidslivet. På fritiden går jeg mye tur. Jeg føler meg fri i naturen, og liker meg godt på byfjellene. Jeg er også glad i å lage mat. Gode venner og god mat er en fin kombinasjon.  

Har du lyst til å bli frivillig på et av kulturverkstedene?

Kulturverkstedene starter i november 2020 og vil foregå ukentlig noen timer på dagtid. 

Fotoverkstedet foregå i Sanitetsforeningens lokaler i Kong Oscarsgate mandager, kunstverkstedet foregår på KODE onsdager og fortellerverkstedet foregår på Bergen offentlige bibliotek fredager.  

Ta kontakt med prosjektleder Hanne Jones om du har lyst til å være frivillig noen ganger i måneden: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller på mobil 98 48 31 79.